“Zo doe ik het al jaren, is daar iets mis mee? Oh, ik dacht dat dat mocht, iedereen doet dat hier. Daar mag iedereen een eigen invulling aan geven, toch?” Als u als werkgever bepaald gedrag voor langere tijd gedoogt, dan is het begrijpelijk dat werknemers zo reageren. Ook als het om gedrag gaat dat helemaal niet zo wenselijk is. Zorg ervoor dat het u niet overkomt. Zorg voor duidelijkheid. 

Onderzoek de interne regelgeving

Neem de eigen regelgeving en ook uw gedrag eens onder de loep. Ontbreekt een goed ge-update personeelshandboek? Is er vaak discussie? Hanteert u verschillende regels in vergelijkbare situaties? Laat u werknemers lang aanmodderen voordat u er iets van zegt? Dan is het tijd om orde op zaken te stellen.

Het is belangrijk om werknemers duidelijkheid te bieden en consequent te zijn. Het zorgt voor een goede werksfeer. Ook is het eerlijk ten opzichte van andere collega’s om iedereen aan de regels te houden. Daarnaast bent u juridisch ingedekt als u specifieke afspraken op de juiste manier kenbaar maakt aan uw personeel.

Zorg voor duidelijkheid en naleving van de regels

In een personeelshandboek kunt u alle interne regels en richtlijnen vastleggen die gelden in uw bedrijf. Het zorgt voor duidelijkheid en structuur en u kunt ernaar verwijzen als werknemers afwijken van de regels.

Is er meer nodig om aan ongewenst gedrag een eind te maken? Bereid u dan goed voor als u met werknemers in gesprek gaat. Linea Rechta helpt u daar graag bij. Zo bent u zeker van uw zaak en voorkomt u onnodige discussie. Het is bijvoorbeeld goed om te weten of de discussie huisregels of arbeidsvoorwaarden betreft. Huisregels mogen eenzijdig vanuit de werkgever gewijzigd worden, arbeidsvoorwaarden niet. 

Probeer het eens met humor

Soms lukt het om werknemers op een leuke manier bewust te maken van ongewenst gedrag. Denk eens aan een humoristische tekst, een grappig plaatje of een cartoon die werknemers een spiegel voorhoudt. Werknemers weten vaak maar al te goed hoe de vork in de steel zit. Ook geeft u collega’s zo een handvat om elkaar op een luchtige manier bij de les te houden.

Linea Rechta doet meer

Wij stellen graag een passend personeelshandboek voor u op met daarin alle regels en afspraken in uw bedrijf. Heeft u al een handboek? Dat kunnen wij bijvoorbeeld toetsen of zaken niet in strijd zijn met de wet of cao, maar ook andere vragen zien wij graag tegenmoet.

Zie ook :

Het belang van een personeelshandboek

Daar heb ik toch recht op?