Bekijk hier de column die 25 augustus in Limburg Onderneemt is verschenen.

Lang leve internet. De plek waar alles is te vinden, waar- door je veel geld kunt besparen op advieskosten…toch? De aanpassingen in regels en wetten volgen elkaar in rap tempo op en zijn om gek van te worden. Best begrijpelijk dat veel werkgevers on- line op zoek gaan naar antwoorden. Je wilt – als werkgever – immers snel en zonder al te veel kosten goede afspraken maken en vastleggen.

En ach, een contract is een contract en je hebt wel betere dingen te doen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn…. Dus snel even googelen, downloaden en klaar ben je.

Dat dit onbedoeld forse consequenties kan hebben, blijkt uit onderstaand voor- beeld uit onze praktijk.

Een werkgever had onlangs een nieuwe werknemer aangenomen. De arbeidsovereenkomst had hij zelf op basis van een gratis download opgesteld. De wederzijdse intentie was om een halfjaar met elkaar samen te gaan werken en de eerste maand als proeftijd te hanteren. Na een paar weken bleek de werknemer niet aan de verwachtingen te voldoen. De werkgever maakte gebruik van de in de overeenkomst opgenomen proeftijd. Toen de medewerker zich vervolgens voor een uitkering meldde bij het UWV, kreeg de werknemer te horen dat de overeengekomen proeftijd en dus ook de beëindiging van het contract niet geldig was. Dit vanwege de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 januari 2015. Sindsdien is het niet meer toegestaan bij arbeidsovereenkomsten van zes maanden of korter een proeftijd overeen te komen. Het gedownloade contract bleek dus verouderd te zijn en had in dit geval tot gevolg dat de arbeidsovereenkomst niet eindigde. De werkgever moest de werknemer zijn loon tot einde co